Biodiesel, bacteriëngroei en oplossingen

bacteriën in de biodiesel

Aan de pomp tankt u nu B7. Dat betekend dat er 7% biodiesel bijgemengd is. De exacte herkomst van die biodiesel wordt er niet bij vermeldt. Dit kan dierlijk of plantaardig zijn. Er kan leven, in de vorm van bacteriën, in zitten. Dit is geen enkel probleem voor uw dieselsysteem. Totdat de bacteriën water tot hun beschikking krijgen en zich voeden en voortplanten en uw tank en leidingen in gaan richten als hun woning

De gevolgen van bacteriën in tank en leidingen

U merkt pas dat ze er zijn als ze de filters van het brandstofsysteem al verstopt zijn. De motor start niet meer, of erger, hij stopt tijdens de reis. U moet dan maar zien hoe u “thuis” komt. We hebben tot nu toe gelukkig nog weinig schade aan het brandstof systeem gezien als gevolg van deze bacteriën. Dit sluit niet uit dat die er wel door kan ontstaan. Het grootste probleem is het verstoppen van de leidingen en de troep (sludge) die achterblijft in de tank.

bacteriën in dieseltank

Wat te doen bij een verstopping?

bacteriën uit biodiesel

Om het acute probleem op te lossen blaast u de inhoud van de leidingen terug de tank in. Steek nieuwe filters in het systeem en behandel de diesel in de tank met een shock-treatment van een daarvoor geschikt product (bijvoorbeeld: Grotamar). Laat dit een nacht staan en de diesel is gewoon weer bruikbaar. De kans is wel groot dat er sediment achterblijft in de tank. Afhankelijk van de hoeveelheid is het aan te raden te tank te spoelen of indien mogelijk open te maken, leeg te pompen en te reinigen.

Liever voorkomen!

Er zijn een aantal manieren om bacteriëngroei te voorkomen:

Laat de tank ‘s winters niet half of verder leeg staan, zodat er geen condens neer kan slaan, dat voorkomt het meeste water.
Vaar regelmatig. Zo wordt de brandstof ook steeds vernieuwd.
Voeg bij iedere tankbeurt een bacterie-dodend middel toe, zo krijgen ze geen kans.

1
hulp nodig?
Scan de code
Hallo, kunnen we je ergens mee helpen?
Geverifieerd door MonsterInsights