Corrosie op aluminium koelers

Veel motoronderdelen, waaronder de koelerhuizen, zijn gemaakt van aluminium. Dit is een licht en gemakkelijk te bewerken materiaal. Goed geconserveerd is het een ideale oplossing. Op een aantal plaatsen op de motor is er helaas wel een grote kans dat het blootgesteld wordt aan schadelijke invloeden. Bijvoorbeeld op afdichtingsvlakken. Hier is het aluminium kaal en zit er een pakking of een o-ring tussen om een vloeistof binnen of buiten te houden. Wanneer er zuurstof bij kan komen en wat vocht kan het materiaal gaan oxideren. Bij aluminium komt er dan een typisch wit laagje op te liggen dat na verloop van tijd dikker wordt. Uiteindelijk kan het zelfs onderdelen uit elkaar duwen.

 
 

Het ontstaan van dit witte poeder betekend dat er ergens materiaal los komt. Dit is meestal op een plaats waar het niet gemist kan worden. Bijvoorbeeld in een o-ring groef. In plaats van een mooie gladde groef, waar het rubber van de ring goed op af dicht, ontstaat er een grove laag waar gemakkelijk water langs kan lekken. Dit proces is onomkeerbaar. Het beschadigde oppervlak wordt ook steeds groter, waardoor het steeds sneller gaat.

 
 
corrosie volvo penta

De oplossing? Demonteren, reinigen, conserveren of invetten en terugplaatsen als de afdichtingen nog goed zijn. Is de beschadiging te groot? Vervangen. Helaas een dure ingreep, maar lekkage kan nog veel grotere gevolgen hebben. De koelers zijn een essentieel onderdeel van de motor. Ze moeten regelmatig geïnspecteerd worden. De conservering is dan zeker ook een aandachtspunt.

corrosie volvo penta
1
hulp nodig?
Scan de code
Hallo, kunnen we je ergens mee helpen?
Geverifieerd door MonsterInsights