Revisie of een nieuwe marine dieselmotor?

Regelmatig krijgen we de vraag wat er goedkoper is, revisie of een nieuwe motor. Dit is op voorhand niet te beantwoorden zonder naar de specifieke situatie te kijken.
In de meeste gevallen is het goedkoper om te reviseren in plaats van een nieuwe motor. De aanschaf prijs is soms goedkoper dan revisie, maar voor nieuwe motoren zijn er aanpassingen aan boord nodig (en de oude motor moet wel gedemonteerd worden). De meeste moderne motoren zijn breder en korter. Een aanpassing van de fundatie is in dit geval nodig. Ook is er meestal sprake van een andere aansturing (hendels) en meters. Er moeten dus aanpassingen uitgevoerd worden. Deze staan vaak exclusief in een aanbieding, maar dit is een grote (verborgen) kostenpost.

De afweging is dus:

  • Zijn er nog onderdelen voor de huidige motor te krijgen en verwachten we dit ook nog over enkele jaren?
  • Verdienen we een nieuwe motor terug in minder verbruik? Nieuwere motoren zijn vaak zuiniger, maar ook de gereviseerde motoren verbruiken over het algemeen minder dan voor de revisie.
  • Veranderd er iets aan de stabilisatie (gewicht op een andere plaats).
  • Veranderd de waarde van de boot (bij een klassiek jacht klinkt het gepruttel van de oude diesel beter dan een nieuwe motor en is het mogelijk dat de waarde zakt na plaatsen van een nieuwe motor).
1
hulp nodig?
Scan de code
Hallo, kunnen we je ergens mee helpen?
Geverifieerd door MonsterInsights