Wat is EDC en de voor en nadelen van dit systeem, veel voorkomende problemen.

EDC is de benaming voor de eerste generatie marinemotoren met een  ECU (computer) van Volvo Penta

De functie van de ECU is het optimaliseren van de processen die de motor uitvoert, daarnaast ook de veiligheid verhogen door middel van het genereren van alarmen of noodloop bij afwijkende sensorwaardes.

Het optimaliseren van de processen word door de ECU gedaan door constant de sensoren uit te lezen. Aan de hand van deze gegevens berekend de computer onder andere hoeveelheid brandstof er ingespoten moet worden en stuurt hierna de brandstofpomp aan. Hierdoor kan er meer vermogen uit de motor worden gehaald en is de motor zuiniger dan bij een motor zonder ECU. Hieronder een scope beeld waarmee de data zichtbaar gemaakt kan worden (het beeld is van een brandstofpomp aansturing/nokkenassensor van een Volvo Penta TAMD75)

brandstof pompsignaal vs pwm signaal

Gashendel/motorbedieningshendels

Door de ECU is het mogelijk om de motor aan te sturen met elektronische hendels. Het bedienen van elektronische hendels gaat een stuk makkelijker/lichter dan de voorgaande generaties met schakelkabel. Met de elektronische hendels is het aantal bedieningsstations ook makkelijk uit te breiden.

  • efficiëntere verbranding (meer vermogen en minder brandstofverbruik)
  • hendels zijn zonder veel kracht te bedienen
  • makkelijker uit te breiden met meerdere besturing stations
  • computer geeft fouten aan. Waardoor aangegeven problemen makkelijker op te lossen zijn
 

(*)
ten opzichte van een conventionele diesel, latere EVC generaties zijn verder doorontwikkeld en zijn de voordelen nog groter

  • Een computer kent alleen de storingen die door de programmeur aangeleerd/geprogrammeerd zijn. 
    De EDC is een van de eerste generaties computers en kent alleen wat basis storingen. Hierdoor komen er storingen voor die niet herkend worden door de computer. De complexiteit van deze storingen is vaak hoog. Een van deze storingen is dat de motor ongevraagd een ander toerental gaat lopen.
  • Bij enkele EDC motoren komt het voor dat de motor automatisch schakelt.  Hier heeft de TAMD 75 last van. Er is een update voor. Er wordt een kastje (SPM unit) tussen de hendel en computer geplaatst. Deze zorgt dat er een  storingscode aangemaakt wordt in plaats van de motor zelf in de voor- of achteruit geschakeld wordt.
 
volvo penta edc storing 2.7 of 6.4​

Bovenstaande storingen komen vaak voor. In sommige gevallen is het vervangen van de potentiometer de oplossing, maar in de meeste gevallen niet afdoende. Neem contact met ons op voor een definitieve oplossing.

Automatisch inschakelen van de motor is zeer gevaarlijk. Volvo Penta heeft hier een campagne voor opgezet. Door middel van een kastje (SPM unit) schakelt de motor niet meer automatisch in voor- of achteruit. Vaak ontstaan hierna foutcodes en gaat de motor in noodloop.

Een ander veelvoorkomend probleem is dat de motor tijdens het varen ineens ongevraagd van toerental veranderd

1
hulp nodig?
Scan de code
Hallo, kunnen we je ergens mee helpen?
Geverifieerd door MonsterInsights