De IPS is de transmissie van een boot inclusief de schroefas en schroeven. De IPS heeft 2 schroeven die in tegengestelde richting draaien. Hierdoor zijn, door elektronische aansturing, de units afzonderlijk bestuurbaar. Dit bevorderd de wendbaarheid van een boot enorm en zijn aparte roeren niet nodig.
Voordelen IPS.
De wendbaarheid van een jacht met IPS is een stuk hoger dan bij conventionele transmissie. Ook zijn er extra mogelijkheden zoals besturing met een joystick en automatisch op de plaats blijven liggen met behulp van GPS. Daarbij zijn de prestaties een stuk hoger dan bij een boot met conventionele aandrijving (acceleratie en topsnelheid bijvoorbeeld). Ook gebruiken de motoren minder brandstof voor dezelfde performance dan een conventionele transmissie.
Deze vergelijking gebruikt Volvo ook door de type aanduiding. Een IPS 600 installatie geeft aan dat voor vergelijkbare prestaties een systeem met 600pk benodigd is. Voor een Volvo Penta IPS600 systeem staat een D6-435 (dus 435pk). Een volvo penta IPS500 heeft een D6-370 Hieronder een lijstje van de overige IPS systemen met de vermogens (sommige zijn uit productie genomen).
|
Is de IPS kwetsbaar?
Doordat de units zich onder de boot bevinden en de schroeven zich aan de voorzijde van de units bevinden, is de installatie kwetsbaarder dan conventionele systemen. Toch blijkt in de praktijk dat de schroeven niet veel vaker beschadigd zijn dan boten met andere vormen van aandrijving. Dit komt mede omdat de wendbaarheid veel groter is en doordat veel schippers minder risico’s nemen bij ondiepere gedeeltes.
Kosten aan een IPS.
De IPS zijn een wat complexer systeem dan een gewone keerkoppeling. Daarnaast zijn de materialen die gebruikt zijn bij een IPS van een hogere (duurdere) kwaliteit dan van een keerkoppeling of staarstuk. Met andere woorden de IPS is een technisch hoogstandje en dit vergt meer onderhoud waardoor de kosten van een reparatie ook hoger zijn (in vergelijking: onderhoudskosten van een Mercedes zijn ook hoger dan bij een Fiat).
Onderhoud en controle aan een IPS voorkomt een hoop problemen. Hieronder enkele tips om veel voorkomende schades te voorkomen. Het volgen van de het onderhoudsschema voorkomt al veel problemen.
- In de rand van de IPS blijft vaak water staan. Haal dit regelmatig weg. Het komt ook geregeld voor dat de aluminium klemranden zijn weggevreten. Spray hier de voorgeschreven olie in, dit conserveert de edelmetalen.
- Vervang anodes op tijd! Dit voorkomt schade aan de IPS.
- Controleer de olie altijd of er water in zit (aan de onderzijde, olie drijft op water).
- Voor de solenoïd van de drive’s (deze schakelen de drive in voor- of achteruit) zitten zeefjes. Hier zitten vaak wat metaal deeltjes voor. Maak deze elk jaar schoon.
- Controleer jaarlijks de afdichtingen van de schroefas (lipseals) en vervang deze om de 5 jaar. Hier zijn special tools voor nodig. Zorg ook voor het jaarlijks losmaken van de schroeven zodat deze niet vast gaan zitten op de as. Gebruik altijd waterbestendig vet om deze te monteren.
- Controleer de accu’s van de motoren met een accutester. De SUS (computer van de IPS) gebruikt veel stroom om te sturen. Door het testen kan een slechte accu herkent worden en voorkomt u stilvallen tijdens het seizoen
Indien de schroeven van de IPS een voorwerp raken, beschadigen ze net als ieder andere schroef. Vaart u rustig en raakt de schroef een zandbodem? Dan zal er waarschijnlijk weinig aan de hand zijn. Is er een hard voorwerp geraakt zoals stenen of basalt blokken? Dan is de kans op schade een stuk groter.
Na een aanvaring met de bodem merkt u vaak of er meer trillingen ontstaan zijn.
- Probeer zo weinig mogelijk gebruik te maken van de trillende installatie en vaar naar een dichtstbijzijnde haven.
- Als de omstandigheden het toelaten kan er in het water (door te duiken) op schroefschade gecontroleerd worden. Is dit niet mogelijk? Laat het jacht dan uit het water halen. Veel schades worden gedekt door de verzekering (indien het jacht verzekerd is). Maar als er te lang wordt doorgevaren met schade dan zal de verzekering de gevolgschade niet dekken. Hiermee bedoelen we dat er bijvoorbeeld nog uren wordt doorgevaren met een trillende boot, in plaats van het varen naar een dichtstbijzijnde haven.
- Als de schroeven zijn beschadigd, is de voorste as vaak ook krom, laat dit ook altijd controleren. Door een kromme as werken de afdichtingen minder of niet meer. Er kan dan water in de olie komen, met nog meer schade als gevolg.