Wanneer is revisie nodig en wat houdt het in?
Bij het ontstaan van problemen kan het nodig zijn om een staartstuk te reviseren. Echter, als er goed onderhoud is uitgevoerd kan het voldoende zijn om alleen de falende onderdelen aan te pakken. Hieronder enkele voorbeelden van veel voorkomende problemen:
Een complete revisie is vaak niet nodig, veelal is de aanpak van de “probleem” onderdelen voldoende. De meeste mankementen kunnen beoordeeld worden zonder het staartstuk daadwerkelijk open te maken. Dit kan door het uitvoeren van testen op het staartstuk.
De meest voorkomende problemen:
- Water in de olie
- Problemen van de koppeling (schakelkop). Een Volvo Penta staartstuk hoort te bonken bij het schakelen. Als dit geleidelijk gaat, dan is de schakelkop aan het slijten en/of zit er verouderde (dikke) olie of verkeerde olie in het staartstuk.
Een voorbeeld van onderdelen die in veel gevallen herbruikbaar zijn:
- De lagers, deze zijn namelijk gemaakt om veel uren te draaien. Veel staartstukken zijn aan reparatie toe binnen de 1000 vaaruren. Echter, bij sommige staartstukken kan het voorkomen dat dit al na 100 vaaruren is.
Als er geen schade is door directe slagschade (aanvaring met de bodem, etc.) en als er geen water in het staartstuk zit, dan zijn deze lagers vaak nog herbruikbaar.
Na een complete revisie is het staartstuk minimaal op de volgende punten gecontroleerd en indien nodig vervangen of gerepareerd
- Schakelkop
- Asafdichtingen vervangen van schroefassen, kruiskoppeling en schakelmechanisme.
- Vlakken waar de as afdichtingen op de assen lopen (geen groeven of putcorrosie).
- De tandwielen/assen afstelling is gecontroleerd
- Assen op rechtheid controleren
- Het staartstuk afpersen en er is een vacuümtest uitgevoerd.
- Kijken of de aluminium delen van het staartstuk goed in de verf staan (geen kale delen)
- Controlere of de anodes goed contact maken met het staartstuk
- Controleren of de stuurvork niet vast zit.